Soldiers of Odin – et symptom

Etter at det første støvet har lagt seg i asyl- og flyktningdebatten har det blitt startet en gruppe som kaller seg Soldiers of Odin. Gruppen har sitt opprinnelige utspring i FInland der høyreekstreme etablerte borgervernspatruljer som en reaksjon på stor tilstrømning av mennesker fra midt-østen. Da gruppene først etablerte seg i Norge, gikk tidligere Pegidatalsmann Ronny Alte ut og sa at han tilhørte gruppens lederskap. Alte fortalte at gruppen ikke skulle tillate høyreekstreme (les rasister) medlemskap. Det ser ut i media som Alte har blitt kastet ut av SoO i den senere tid.

Ronny Alte - bilde kopiert fra Internet
Ronny Alte – bilde kopiert fra Internet

Gruppens hensikt var å etablere et slags alternativ eller supplement til natteravnene, med den begrunnelse at Politiet ikke har kapasitet til å ta seg av alle hendelser der ute. Dette ble koblet sammen med en påstand om at asylsøkerne/flyktningene som har strømmet til landet vårt de siste månedene skulle utgjøre en risiko, særlig for landets unge kvinnelige befolkning.

Hvis vi skal forsøke å grave litt i «saken» her, så er altså SoO sitt utgangspunkt at personer som har reist fra flyktningeleire i sørøst Europa til Norge er kriminelle på en slik måte at de utgjør en risiko for Norges befolkning uten av Politiet har respondert på dette. I mine øyne og ører så virker dette noe merkelig.
OK – det å sitte på et asylmottak i ukesvis uten noe å ta seg til er en påkjenning, og man må forvente at menneskene som sitter i slike mottak vil føle betydelig frustrasjon. Denne frustrasjonen vil naturlig nok få et utløp på en eller annen måte, men å forutsette at dette skal skje i form av overgrep på norske jenter er nok noe drøyt.
Et viktigere element i dette er det gruppen uttaler om Politiets evne til å håndtere situasjonen. Det går lang tid mellom hver gang man ser politibetjenter som patruljerer gatene i norske byer og tettsteder. Dette gjør selvfølgelig noe med folks forventninger til Politiets kapasitet og evne. Dersom man til enhver tid ser politibetjenter på ethvert gatehjørne, så føler man seg trygg og ivaretatt. Når man nær sagt aldri ser en politibetjent, så er det fare for at noen føler det motsatte – utrygghet.
Jeg tenker at Soldiers of Odin er et symptom på at deler av befolkningen har eller er i ferd med å miste troen på at Politiet er i stand til å løse sin samfunnsoppgave, nemlig å sikre befolkningen fra overgrep og vold. Dette er alvorlig, og noe som politisk ledelse må ta på høyeste alvor.

Share

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.