Flyseteavgift – miljø eller budsjett?

Bilde hentet fra Wikipedia.no
Bilde hentet fra Wikipedia.no

Regjeringens samarbeidspartner Venstre har kjempet gjennom at det skal innføres en ny passasjeravgift i flytrafikken. Avgiften på 80,- er ment å være en miljøavgift ved at den skal få folk til å velge alternative transportmidler når de skal på reise.
Når jeg skal ta med familien på ferie, så må jeg altså betale 80,- per familiemedlem i ekstra reisekostnader. Betyr det at familien reiser med tog til Gran Canaria istedet for å ta fly? – Svaret er selvfølgelig Nei. Jeg kommer istedet til å spare opp til denne avgiften ved for eksempel å kjøpe importerte uøkologiske grønnsaker i stedet for norske økologiske.
Når jeg reiser i jobbsammenheng, så betaler arbeidsgiver, og de ekstra 80,- betyr fint lite.

Resultatet er at den nye avgiften ikke bidrar positivt til miljøet overhode (med unntak av reduserte lokale utslipp når Rygge lufthavn legges ned som følge av avgiften). Det eneste Venstre oppnår med denne avgiften, – på samme måte som plastposeavgiften fra i fjor, er å bedre statsbudsjettet med noen tenkte millioner, irritere velgerne, samt å redusere konkurransekraften for norske bedrifter.

Dersom Venstre ønsker å gjøre noe med miljøet relatert til luftfarten, så må de bidra til lovendringer som regulerer; maksimale utslipp fra flymotorer (både sivile og militære), nedbrytningstid for kjemikalier som benyttes til avising (de-icing) eller rengjøring. Lover som regulerer hvordan produsenter og importører agerer er langt mer effektivt enn å pålegge forbrukerne avgifter. Ganske enkelt fordi forbrukerne dreier forbruksmønsteret sitt, ikke nødvendigvis til noe som er bedre for miljøet, mens produsenter og importører risikerer å miste viktige markedsandeler og omsetning dersom de ikke overholder reglene.

Når det er snakk om miljø, så er det regulering av import og produksjon som virker – ikke avgifter til forbrukerne!

Share

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.