Diskusjonen om flyktninger – De Gode mot De Onde

Diskusjonen om menneskene som strømmer ut av flyktningeleire og kriserammede områder i Syria, Irak og Afghanistan har blitt veldig polarisert. De som ønsker at Norge skal tilby opphold til de som kommer, sammenligner sine meningsmotstandere med 1930-tallets nazister. De som ønsker at asyl i Norge skal være forbeholdt de som trenger fysisk sikkerhet (som motsats til økonomisk sikkerhet) kaller sine meningsmotstandere for naive godhets tyranner og idioter.

Begge sider av diskusjonen gjør seg skyldig i grov urett mot sine meningsmotstandere – Med hvilken rett karakteriserer de andre på en slik måte? Man vinner ikke diskusjonen på den måten, ei heller blir man enige.

Det er interessant å se hvordan politikerne avstår fra å blande seg i disse diskusjonene, hvordan de skyr denne språkbruken. Det kan være verdt å merke seg at de som har påvirkningskraft og autoritet i samfunnet, aldri omtaler sine meningsmotstandere på denne måten. Hvorfor? – Ganske enkelt fordi de forstår at ingen eier sannheten. Veien til samarbeid og løsning av problemer og utfordringen går gjennom kompromisser.

Den politiske ledelsen i landet vårt har konkludert med at vi skal ha en restriktiv holdning til de som kommer i stort antall til Norge fra kriseområdene jeg nevnte over. Hvorfor er det et slik konsensus om dette blant politikerne?
Enda viktigere, hvorfor går ikke politikerne ut og formidler bakgrunnen for sine vurderinger til folket slik at man stopper drittslengingen mellom De Gode og De Onde?

Min henstilling til alle som fortsatt debatterer denne saken – forsøk i vise dine meningsmotstandere respekt. Omtal dem på en skikkelig måte. Beslutningene er fattet, den reelle diskusjonen er over. Det å antyde at folk er nazister eller idioter hjelper i forsøket på å komme til enighet. Det skaper kun splid, sinne og uvennskap. Skjerp dere!

Jeg skal skrive mer om mine tanker rundt flyktninge/asylantstrømmen senere – det blir for omfattende her.

En artikkel fra den som først benyttet begrepet godhetstyranni kan være nyttig eller interessant å lese :
http://www.aftenposten.no/meninger/kronikker/Derfor-truer-godhetstyrraniet-demokratiet-selv–Terje-Tvedt-8389448.html

 

Share

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.