Vaksinemotstandere

Vaksinemotstandere får mye tyn i media og sosiale medier som Facebook. De omtales som egoistiske og ondskapsfulle, uten omtanke for sine medmennesker. Det mangler en analyse av typen: Hvorfor har det oppstått motstand mot deler av vaksinasjonsprogrammet?

Det er naturlig å holde et par tanker i hodet samtidig:

  • De seneste ti-årene har folkehelseinstituttet (FHI) ved flere anledninger gått hardt ut og anbefalt vaksiner for sykdommer som man i en tidsperiode har vært bekymret for. Vaksinene man har anbefalt folk å ta har ikke vært gjenstand for fullstendig uttesting i forkant, men FHI har vurdert at det var bedre å vaksinere enn å la være. Allerede da vaksineringen startet var det kritiske røster til disse halvprøvede vaksinene, men disse ble overhørt og stemplet som engstelige eller rett og slett dumme. Ettertiden har vist at mange som lot seg vaksinere har utviklet alvorlige bivirkninger etter vaksinene. For eksempel ME. FHI har ikke villet påta seg ansvaret for dette, til tross for at flere har vunnet frem med erstatningssøksmål.
  • Vaksinemotstandere blir i liten grad lyttet til når de forteller hvorfor de ikke ønsker å vaksinere sine barn med enkelte vaksiner, men de møtes med enormt press på grensen til tvang.

Det er innlysende at FHI har tapt mye tillit i befolkningen. Tiltroen til FHIs kompetanse, deres vilje til å ta ansvar når de gjør feil, og deres evne til selvransakelse har åpenbart fått en alvorlig knekk. Når FHI ikke vil ta ansvar for de skader som er påført de som stolte på dem og deltok i vaksineeksperimenter på 1990- og 2000-tallet, så vitner dette om arroganse i FHIs ledelse. Arroganse er det siste FHI bør kommunisere når de har et tillitsproblem.
Det er innlysende at FHI trenger å gjenreise tilliten hos folk. Strategien med å omtale de som har mistet tilliten som egoistiske og ondskapsfulle er totalt idiotisk og kjennetegner arrogante og uegnede ledere.

FHI og/eller helsedepartementet trenger en periode med selvransakelse, en ryddejobb i ledelsen og/eller å leie inn noen dyktige kommunikasjonsstrateger og rådgivere. Det vil sansynligvis også hjelpe om man tok ansvar for de feil man tidligere gjorde. Javel, så koster det noen penger, men jo lenger tid det tar før man rydder opp, jo vanskeligere blir det. Tilliten til FHI bedres ikke av at man venter med å rydde opp. Resultatene av selvransakelsen må selvfølgelig offentliggjøres.

Åpenhet, ærlighet og ansvar – det er viktige elementer når man skal skape tillit.

Lykke til! – Og i mellomtiden – vis respekt for dem som ikke ønsker at barna deres skal påføres ME fordi FHI ikke har gjort jobben sin skikkelig.

Share

One thought on “Vaksinemotstandere

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.