Gym og dusjing for barn i skolen

Dagbladet har de siste dagene skrevet om praksisen med fellesdusjing ved Dysjaland barneskole i Sola utenfor Stavanger. Skolens ledelse forteller at denne fellesdusjingen har vært vanlig praksis i mange år.

I dag skriver Dagbladet om en tidligere elev som beskriver de åpenbare effektene av slik fellesdusjing – effekter skolens ledelse ikke har vært i stand til å se på egenhånd. Dette åpenbare er selvsagt at noen barn føler sterkt ubehag av å måtte kle seg naken og dusje naken i fellesdusj foran mobbere og plageånder. At skolens ledelse ikke evner å forutse dette bør diskvalifisere dem fra ledende stilling i barneskolen. Det er rett og slett for dårlig at de ikke evner å forstå at fellesdusjing er en gavepakke for mobbere og bøller.

Når vi først er inne på dette tema, så passer det seg å kritisere dagens praksis med dusjing i forbindelse med gymtimer i barneskolen. Det er greit å huske på at dusjing i skolen ble innført som et alment hygienetiltak fordi svært mange ikke hadde tilgang til dusjing i sine hjem i «gamle dager». I vår tid, er dusj og/eller badekar noe som finnes i de aller fleste hjem, og daglig kroppsvask utføres av de aller fleste. Behovet for dusjing  i skolens regi er derfor ikke lenger nødvendig som alment hygienetiltak lenger.
Når ungene skal dusje etter gymtimene går det som regel med mye tid, og mange lærere føler ubehag ved å være inne i garderoben sammen med ungene, og lar være. Det hører med til sjeldenhetene at læreren går inn i garderoben med barn av det motsatte kjønn. Resultatet er at garderoben er et fristed for erting og mobbing.

Det er viktig å ikke miste hodet helt i føleri om hvordan det føles å dusje naken foran andre. Det kan anses som en form for almendannelse å se menneskekroppen i alle dens former og fasonger. Det kan være en motvekt til medienes presentasjoner av manipulerte bilder av sykelig avmagrede modeller eller bolede superkropper som er uoppnåelig uten enten å dope seg, eller bruke halve døgnet i et treningsstudio. Samtidig viktig å sikre at denne almendannelsen foregår på en slik måte at ingen barn utsettes for unødvendig ubehag (for eksempel erting, mobbing osv..)

Dersom norske skolebarn skal dusje sammen med andre barn, så må en sikre at garderobene ikke er et fristed for erting, plaging og mobbing. Det gjøres gjennom å ha en mannlig lærer i guttegarderoben, og en kvinnelig lærer i jentegarderoben. Fellesdusjing gutter og jenter sammen må åpenbart opphøre umiddelbart

Share

One thought on “Gym og dusjing for barn i skolen

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.