Søndagsåpne butikker

Det har lenge vært debatt om hvorvidt vi skal tillate alle butikker å holde åpent på søndager, eller om dette skal være et privilegie kun for små kolonialbutikker (under 100 kvm) og butikker på typiske turiststeder.

De store kolonialkjedene krangler så busta fyker, og Rema 1000 gjorde det elegante trikset å anmelde konkurrentene før de selv åpnet sine butikker med størrelser over Brustadbu-grensa. Ettersom Politiet ikke gadd å håndheve lovverket, så betyr det automatisk at det er fritt fram for alle. Loven skal være lik for alle!

Hva er det så det krangles om?

Ønsker folk å ha søndagsåpne butikker? – Svaret på det er naturligvis Ja, hvis ikke, så hadde vi hverken hatt søndagsåpne butikker på turiststeder eller Brustadbu’er. Påstanden om utstrakt motstand mot søndagsåpne butikker i avisene som til stadighet gjentas er bare tullball. De som ikke ønsker søndagsåpne butikker, kan la være å handle på søndagen, og på den måten påvirke markedkreftene noe.

Det er selvfølgelig sånn at folks mat- og klesbudsjett ikke øker om butikkene har søndagsåpent. Det betyr at omsetning eventuelt flyttes fra andre tider i uka til søndagen. De butikkene som eventuelt velger å holde åpent på søndag kan da redusere åpningstiden ellers i uka, og på den måten flytte driftskostnadene til den tiden det er kunder i butikken. For eksempel ved å utsette åpning til nærmere lunsjtider – basert på egne observasjoner, så må det være lite omsetning jevnt over på dagtid i butikker flest.

De som bor i grensetraktene reiser ofte til Sverige for å handle på søndager. Ikke fordi det er så mye billigere, men fordi butikken er åpen, og man kan bruke søndagen til noe fornuftig ettersom det alltid er noen naboer som sutrer om man tar fram gressklipperen.

Søndagsåpne butikker vil komme, sånn er det bare. Hele arbeidslivet forøvrig legger opp til fleksibilitet i når man kan gjøre jobben sin og levere arbeidet sitt. Gjør jobben, levér riktig antall timer, så er arbeidsgiver happy. Dette må være ønskelig for mange, man kan tilpasse arbeidsdagen til livet. I perioder med barn i småskolen (ekstremt korte skoledager), så kan man gå tidligere hjem, og jobbe et par timer på kvelden istedet. Jobben blir gjort, timene levert. Bra for alle.
Det er ikke slik at dersom butikken er åpen på søndag, så ryker arbeidsmiljøloven på sjøen. Den vil selvfølgelig bestå, kanskje med noe modernisering, men det vil ikke være snakk om markant dårligere betingelser for butikkansatte.

Det er også sånn, at det i dag allerede er mange som arbeider på søndager; Butikkansatte i hagesentre (som selger stadig mer andre ting), bensinstasjoner (som selger langt mere kiosk- og dagligvarer enn kjøretøyrelaterte produkter), ansatte i helsevesen (eldresenter, omsorgsentre, hjemmehjelp, sykehus, legehjelp),  nødetater, kundesentre (teleselskaper, bank, fjernsynsleverandører) hoteller, restauranter, skiftarbeidende industri, buss- og taxisjåfører og så videre. Hvorfor er de som arbeider i butikk så spesielle at ikke de kan gå på arbeid på en søndag?

Kirkens posisjon i samfunnet blir stadig mindre viktig, verdiene som underligger samfunnskontrakten vår vil sannsynligvis bestå. Vi hadde stort sett de samme verdiene før Norge ble kristnet, så det er liten grunn til å frykte armagedon dersom vi faser ut litt flere at kirkens krav til hverdagen vår. For eksempel, så kan søndagens status som «pliktig» hviledag for alle andre enn presten, gjerne vike. Likedan med kirketida, timene mellom kl 10:00 og 12:30 på søndag da man ikke har lov til å gjøre noe som helst av aktivitet med lyd. De som er troende, må selvsagt få lov til å praktisere sin tro og dens ritualer (forutsatt at de ikke bryter med samfunnskontrakten vår) som de ønsker, men når godt under halvparten av oss med hånden «på hjertet» vil kalle seg kristne, så er det på tide å begrense kirkens siste krav til oss.

Søndagen kommer til å bli tilgjengelig som arbeids-/shoppedag, det er bare et spørmål om tid før noen med flertall på Stortinget banker det gjennom

Share

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.