Støre – Interview med Al Jazeera

Kort tid etter at karrikaturbråket startet lot Jonas Gahr Støre, den gang utenriksminister, seg interviewe av nyhetskanalen Al-Jazeera. Karrikaturbråket startet noen måneder etter at avisen Magasinet hadde publisert en faksimile (et utklipp) fra den danske avisen Jyllandsposten, som opprinnelig trykte de etterhvert velkjente muhammed-karrikaturene. Faksimilen ble trykket av så godt som alle de store norske avisene, og flere mindre aviser gjorde det samme.

Under interviewet med Al-Jazeera, velger utenriksminister Støre å si at karrikaturene kun var trykket i 1 norsk avis, en liten kristenfundamentalistisk avis. Jeg har ikke klart å finne igjen interviewet, selv etter omfattende søk på Internet. Årsaken til det er sannsynligvis at ved å henge ut redaktøren av denne avisen gjennom den fremste nyhetsformidleren i regionen som var i opprør, så satte norges utenriksminister, Jonas Gahr Støre, med viten og vilje, redaktøren av avisen Magasinet i livsfare. Ved å henge ham ut som ene ansvarlig, fikk hele midtøsten 1 norsk person som fiende ved siden av han som hadde laget tegningene.

Dersom man skal forsøke å se denne handlingen med et positivt blikk, så kan man argumentere at det er lettere for norsk politi og sikkerhetstjenester å fokusere sin innsats om å holde 1 mann og hans familie i live, istedet for å måtte sikre familiene til alle landets redaktører.

Med litt mindre naivt blikk, så valgte Jonas Gahr Støre, vår utenriksminister, å henge ut 1 nordmann, som samfunnsfiende nr 1, for hele midtøsten. Han og hans familie ble med overlegg satt i livsfare av selveste utenriksministren. Utenriksministerens plikt er å ivareta norske interesser i utlandet, det vil si, forsvare norske borgere (alle norske borgere) og våre normer og verdier. Det er utenriksministrens plikt å forsvare yttringsfriheten som en del av den norske grunnloven.

I mine øyne var denne handlingen et grovt pliktbrudd, et pliktbrudd som burde vært vurdert mot grunnloven og mulig straffeansvar

Det er verdt å huske på at opptøyene som oppsto noen måneder etter at avisene hadde trykket karrikaturene blant annet innebar innbrudd i, rasering av og ildspåsettelse av Norges ambassade i flere land i midt-østen. Ambassaden i Damaskus, Syria, var én.
Den norske militærleiren i Meimane i Afghanistan ble angrepet av en bevepnet folkemengde, og hvis vi skal tro historiene til de som var tilstede, så var det kun tilfeldigheter som gjorde at de klarte å forsvare seg. Det var kun tilfeldig flaks at ikke leiren ble overmannet og soldatene våre ble drept alle mann.

Stoltenbergregjeringen sendte en norsk biskop midt-østen rundt for å godsnakke med imamer og ledere for å forsøke å dempe konflikten. Statsminister Stoltenberg snakket om at mediene har et yttringsansvar. Avisene må ta hensyn til folks religiøse følelser – en feig måte å kritisere avisene for å utøve den grunnlovsfestede yttringsfriheten. Hva er forresten er religiøs følelse? Jeg føler med litt katolsk i dag?

Det er tull, avisene skal ikke ta hensyn til følelser folk har om religion. Religion, er et tema som er åpent for kritikk og diskusjon som alt annet, så lenge man unngår å bli blasfemisk eller diskriminerende.

Hva var alternativet? – Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen, valgte å stå rakrygget, med hodet høyt hevet å si, at i Danmark, så er det danske verdier, normer og regler som gjelder. Danske aviser skriver det de vil.

Støres håndtering av dette, det at han som utenriksminister valgte å legge skylden for trykkingen av en kopi av karrikaturene på 1 redaktør, og attpåtil karakteriserte avisen som ytterliggående, det beviser i mine øyne at Støre er uegnet som statsmann og minister!

Share

One thought on “Støre – Interview med Al Jazeera

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.