Orlando – sosiale medier

Jeg registrerer at en mengde folk gir uttrykk for forferdelse over drapene i Orlando. Nå er det homoflagg på facebookprofiler, masse kommentarer om hvor forferdelig dette er, og en masse innlegg om skillet mellom muslimer og terroristen. Det er en slags «må være på rette siden» mentalitet som rår, det er om å gjøre å ta avstand fra handlingen. Det er om å gjøre å definere en ‘fiende’, noen vi kan peke på og definere som ansvarlige, men uten å fremstå som dømmende basert på hudfarge, religion eller etnisk bakgrunn. Men det er OK å dømme på basis av politikk eller holdninger.

Hvor er den kritiske tanke?

Det er selvfølgelig en forferdelig og tragisk hendelse. Det er åpenbart at vi ikke skal fordømme alle Afghanere eller muslimer for denne handlingen.
Men, hvor er refleksjonen om at gjerningsmannen her, en drittsekk av Anders Behring Breivik dimensjoner, i sitt sinnsforvirrende hode kan ha fått en idé om at dersom han uttrykker støtte til IS, så får han et lass med supportere? – Han slipper å stå alene i stormen som følger.

Anders B. Breivik måtte skrive et langt dokument, fordi det ikke er noen voldelige eller terrorgrupper som fremmer synspunktene hans. Gjerningsmannen i Orlando har det mye enklere, han kan si at han gjøre dette i Daesh/IS/ISILs navn. Da slipper han bruke 6 måneder på å smøre sammen noe skit i et langt dokument. Media og svært mange av synserne på Facebook og andre steder har definert ham som terrorist – de har bemektiget ham til noe mer enn en simpel fordomsfull drapsmann.

Gjerningsmannen har valgt seg ut en gruppe ofre som sikrer ham oppmerksomhet. Han kommer til å bli husket som terroristen, IS aksjonisten som drepte homofile med Koranen i hånd. Men hadde han Koranen i hånden? – De tidlige meldingene i media tyder ikke på det. Han var en voldelig mann, som av og til slang innom moskeen for å be. Der utviste han visstnok ikke spesielt sterk tro. Var han en del av IS? – så langt tyder ingenting på det.

Han tok en tur i loco-land, kjøpte seg en angrepsrifle, valgte seg ut en målgruppe og gikk i gang med å drepe. Jeg har lyst å karakterisere ham som søppel. Akkurat som Anders B. Breivik. De fortjener ikke å få kred som frontfigurer for en gruppe, eller å fremstilles som om de har støttespillere. Sannsynligvis er de «ensomme ryttere», som i sin ensomhet har definert noen å hate, noen de skulle drepe. De er søppel – det er bare så forferdelig synd at ikke politiet har klart å oppdage dem på forhånd, slik at de kunne forhindres fra å gjøre ugjerningene sine. Amerikanske myndigheter har en ekstra vanskelig oppgave gjennom de svært liberale våpenlovene i USA. Der har norske myndigheter en litt lettere oppgave, men hvis motivasjonen er sterk nok, så har Breivik vist oss at det er mulig å holde seg ‘under radaren’.

Det var mye mer terror og vold i tidligere tiår, det ser ut som vi er på vei til å få dette tilbake etter en relativt rolig periode i vår del av verden.

Share

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.