Tysfjord-overgrepene og Kontroll og konstitusjonskomiteen

Martin Kolberg forsetter å utvise total arroganse i sin omgang med Telenor. Hva er det som rir den mannen? Har det blitt knute på hemoroidene eller noe? Noe er i allefall veldig galt. Kolberg har med støtte fra Lundteigen etablert presedens for at stortingets kontroll og konstitusjonskomité, etter eget forgodtbefinnende kan påta seg rolle som inkvisitor overfor statskontrollerte virksomheters tidligere og nåværende ledelses handlinger. Farvel til etablert organisering med maktdeling (for å unngå maktovergrep og korrupsjon). Dersom Kolberg og Lundteigen har lyst, så er det bare å fjerne grunnmuren for demokratiet vårt. Når Kolberg evner å svare kritiske røster som han gjør, så beviser han for alle og enhver at han er totalt uegnet i rollen.

Men, han har skapt en presedens, en farlig presedens – han har valgt å sette seg selv utenfor og over de strukturer som har som oppgave og mandat å etterforske, påtale og straffe eventuelle overtredere.

Det samme har en gruppe predikanter i trossamfunnet Læstadianerne i Tysfjord også gjort. De har gjort om Kolberg. Når de har fått nyss om overgrep, så har de iverksatt sin egen etterforskning (Aftenposten 13. juni). Kolberg har slått fast at slik opptreden er «innafor», så her har ordensmaktene våre fått en drittpakke. Hvordan i allverden skal politi og rettsvesenet løse opp i denne floka? Når loven skal gjelde likt for alle, så må det bli vanskelig å begrense predikantene i deres etablerte praksis? For Kolberg, han får jo lov.

Hvis vi skal forsøke å være litt greie med Kolberg, så kan vi kanskje si at han har blitt forledet av Stortingets og tidligere regjeringers sedvane med å ignorere Grunnloven. Ettersom Stortinget for noen år siden valgte å avstå suverenitet til EU i en enkeltsak, så har man innført EU direktiver under teppet, ved å vise til presedens. «Det var jo greit da, da må det være greit nå også». Kanskje det er denne praksisen som Kolberg har blitt vant til i sitt tidligere virke i Stoltenberg-regjeringene? Vi gjør som vi vil, – konstitusjonen er det ikke så viktig med, så lenge våre intensjoner passer oss selv godt..

Hva tenker Kolberg at hans handlinger gjør med investorers vilje til å investere i norske delvis statseide virksomheter, når en komité etter eget forgodtbefinnende kan finne på å høvle over virksomhetens ledere i alle TV-kanaler og med full pressedekning under dekke av å ville avklare tilfeller av korrupsjon? Hva sier det om risikoen for plutselige utforutsigbare verdifall i verdiene til disse selskapene? Og hva gjør det med vår felles formue? Vi som borgere i Norge, eier faktisk disse aksjene, og hva skjer med våre langsiktige verdier når Kolberg agerer som han gjør?

Det har vært en masse god kritikk fra både børsdirektører, NHO ledere, jus-professorer og en lang rekke andre, så det bør ikke være nødvendig å grave opp alt dette. Saken er glassklar – Kolberg har foretatt ett alvorlig overtramp, og tilsynelatende fått slippe unna med det

Share

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.