Hijab og andre dekkende plagg

Debatten har rast lenge; «skal det være tillatt med Hijab, Niqab eller Bhurqa i Norge?»

Jeg tenker at det helt grunnleggende må være 3 prinsipper som alle skal vektlegges:

  • Det er ikke/skal ikke være tillatt med maskering/tildekking av ansikt
  • Folk kan gå kledd som de selv vil så lenge bekledningen ikke er direkte alment støtende
  • Uniformsregler skal være nøytrale og ikke tillate identitetsmerker for grupper i samfunnet

Så til diskusjonen av religiøse plagg:

Forbud mot tildekking av ansikt gjelder for alt og alle, med unntak av karneval eller lignende kortvarige arrangement. Det vil si; Niqab og Bhurqa er ikke tillatt, og kommer ikke til å bli tillatt båret i det offentlige rom i Norge utenom Fastelavn og Helloween.
Ansiktet er den delen av kroppen vi normalt bruker til å identifisere hverandre med, og den delen av kroppen skal ikke skjules. Dette skal gjelde uten unntak.

Folk må være påkledd, men kan ellers kle seg som de vil. Ønsker du å gå i heldekkende antrekk, så gjør det – forutsatt at du ikke tildekker ansiktet. Om du eller jeg blir støtt av antrekket du eller jeg bærer, så er det trist og leit, men ikke noe mer. Hverken du eller jeg har rett til å komme med nedsettende kommentarer eller uttrykke krav om at den andre skal endre klesstil for å tilpasse seg noens synspunkter på hva som er sømmelig bekledning. Klær er en viktig del av folks identitet, og man kommuniserer mye (blant annet gruppetilhørighet) gjennom valg av klær og antrekk.

Politi, ambulanse, forsvar, vektere, og andre som bærer uniform, må finne seg i uniformens hensikt, nemlig å fjerne det individuelle, og presentere det verdisett som uniformen er frembærer av. Det vil si, religiøse kjennemerker som burqha, hijab, kalott, turban, tatoveringer og annet, skal fjernes når man bærer uniform. Når man bærer uniformen så er man først og fremst en frontfigur for det uniformen representerer, privatperson og individ, det er man da på fritiden. Bærer man politiuniform, så er man hverken jøde eller muslim, da er man nøytral polititjenestemann/(-kvinne for de som er hårsåre), og man skal ikke bedømmes, vurderes eller behandles som noe annet enn en representant for en myndighet.

Mer er det vel ikke å si om den saken

Share

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.