Økte bensinpriser, miljøtiltak eller distriktspolitikk?

Tante Pose er ute med nye tiltak, plastposeavgiften falt bort, flyseteavgiften klarte hun å kjempe igjennom. Nå vil Trine Skei Grande øke prisen på bensin og diesel. Miljøtiltak kaller hun det, men er det et miljøtiltak?

Hva med alle de av oss som ikke bor i et bysentra? Hva med alle oss som er avhengig av å reise med bil for å komme fra hjemmet til butikken, til arbeidet, til barnehagen eller legen?

Konsekvensen av økte avgifter på bensin og diesel er ikke at det blir nevneverdig mindre trafikk i byene våre, til det er det for korte strekninger. Realiteten er at dette er distriktspolitikk, eller, sentraliseringspolitikk – et mer korrekt navn. Hensikten med denne avgiften er åpenbart at det skal bli mindre interessant å bo i distriktene der man er avhengig av bil, fordi det er langt mellom hjem og arbeid eller tjenestene man benytter. Jo lenger man kjører, jo dyrere blir det å leve.

Jeg har trodd at Venstre ønsker levende distrikter og utkantkommuner, men Tante Pose har overbevist meg om at Venstre først og fremst er opptatt av sentralisering og beskatning som gir staten store inntekter.

Er det noen i dette landet som tror at plastposeavgiften ville hatt noen som helst positiv effekt på miljøet? Er det noen i dette land som bryr seg om de betaler 1 krone ekstra for å kjøpe en plastpose, når den allerede er fylt med varer for omtrent 500 kroner? én krone ekstra er uvesentlig for konsumentene.

Er det noen i dette landet som tror at flyseteavgiften har noen som helst positiv effekt på miljøet? Er det noen som innbiller seg at det blir færre flyavganger med denne avgiften? Hva spiller vel et par hundre kroner for rolle når familien har bestemt seg for å reise på ferie til utlandet? Eller tror man at bedriftene reduserer sine reisevaner på grunn av noen kroner i avgift? en avgift som attpåtil reduserer bedriftens skattbare resultat?

Nei, Tante Pose satt antagelig og spilte Pokémon Go, da stortingsgruppen ble informert om resultatene fra utredningen eller evaluering av forslaget. Hun har ganske enkelt holdt på med noe hjernedødt, og konsentrert seg om å lytte (til hennes innerste tanker og stemmer?).

Share

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.