TV-aksjonen 2016 og Røde Kors

Årets TV-innsamlingsaksjon har vært, og pengene gikk til Røde Kors.

Både før og etter innsamlingsaksjonen ble Røde Kors kritisert for å ta i mot de innsamlede pengene, med begrunnelsen av Røde Kors er meget velholdne. Det er faktisk slik at Røde Kors i Norge, alene kunne finansiert flere av de største flyktningeleirene for syriske flyktninger bare med oppsparte midler.

Røde Kors sine kostnader for innsamlingsaksjonen var i år budsjettert til å være omtrent like store som pengene som sendes for å hjelpe syriske flyktninger, drøyt 30 millioner Norske kroner, eller under 1% av norske Røde Kors sin pengebinge..

Røde Kors svarte på kritikken med å si at det er fornuftig av dem å beholde store reserver investert i aksjer og fond, slik at de kan bruke avkastningen av pengene til å drifte de gode formål. Det er smart å ha en stabil og solid økonomi plattform.

Dersom Røde Kors hadde vært en privat bedrift, så hadde jeg vært 100% enig i dette synspunktet. Problemet jeg har med dette er at Røde Kors ikke er en privat bedrift, men en NGO, en hjelpeorganisasjon som har som formål å hjelpe mennesker i nød.
For meg er det helt feil at Røde Kors starter konkurranse med NSSR, det norske redningsselskapet, når de istedet kan bidra med mer finansiell hjelp til sårt trengende flyktninger i midt-østen, eller norske familier som trues av fattigdom eller andre alvorlige kriser.

Det er like galt å kritisere Røde Kors for å ta i mot pengene fra årets innsamlingsaksjon som det usmakelig av NRK å velge Røde Kors som mottaker. Røde Kors trenger ikke pengene. Hvorfor velger ikke NRK å gi pengene direkte til FNs flyktningearbeid, eller til for eksempel det norske redningsselskapet, en organisasjon som virkelig trenger penger, og som ikke starter konkurranse med andre hjelpeorganisasjoner for å karre til seg markedsandeler innen hjelpevirksomhet.

Det at NRK velger Røde Kors som mottaker av årets TV-innsamling gjør at innsamlingen taper legitimitet. Røde Kors trenger ikke pengene. De har så det holder, og dersom Røde Kors skulle finne noen det er verdt å hjelpe, så kan de enkelt finansiere en egen innsamlingsaksjon. Norges Røde Kors er så rike, store og ressurssterke at de fint kan finansiere en egen innsamlingsaksjon i TV og media for hjelpetrengende, det være seg rusmisbrukere og deres familier, kreftsyke, minstepensjonister på sultegrensen, flyktninger i Syria eller nord-Afrika, sultrammede i Etiopia, flyktninger i Sudan eller fattige i Afghanistan. Det er ikke mangel på gode saker å støtte. Det er mangel på vilje hos norges Røde Kors til å bruke av pengebingen sin. De vil investere og bli rikere – det har blitt viktigere for dem enn å faktisk hjelpe!

Jeg ga som du skjønner ikke penger til bøssebærerne på døra, men for å ikke sette mine barn i forlegenhet, kjøpte jeg inn noen greier de kunne gi til skolen. Ungene kunne deretter å kjøpe (dritt)saker som noen foreldre hadde kjøpt eller funnet i en skuff. Med 3 unger i skolen gikk det med over 300,-.

Kjernen i det hele, NRKs TV-innsamling mister legitimitet når de velger å gi pengene til en organisasjon som norges Røde Kors, istedet for en organisasjon som trenger penger og som faktisk prioriterer å hjelpe fremfor å bygge formue. Skam til NRK!

Share

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.