USAs nyvalgte president Donald Trump

Det er nå noen få dager siden USAs stemmeberettigede borgere valgte Donald Trump til sin nye president.

Det er mange som mener å ha mye kunnskap om Donald Trumps forestående presidentskap. Han kommer til å bli sånn eller slik. Han er en gave eller en katastrofe for USA og verden slik vi kjenner den i dag.

Hva skal man si? – Sludder og vås. Mannen har ikke valgt noen rådgivere enda, han har kommet med svært få uttalelser om forestående handlinger. Det eneste som er alment kjent er at valget, og valgets kommunikasjonsform, løfter, svada, valgflesk og så videre er bak oss. Mannen er valgt og tiltreder sitt embete en gang i Januar 2017. Hva han kommer til å stå for, hva han kommer til å gjennomføre, er det ingen som vet. Alle som mener å vite, prater om ting de ikke har det minste greie på. De gjetter.
Enkelte kommer naturligvis til å gjette riktig, og de vil om noen år bli presentert i media som genier og eksperter til tross for at de har per i dag har like stor kunnskap om sidesprangene til bestevenninen til kompisen til presidentdatteren i Tadsjikistan, – dersom en sådan finnes.

Det vi kan si, er at basert på det lille vi har sett av Donald Trump sammen med statsledere, så kan vi påstå at sittende president Obama, tilsynelatende ikke er spesielt imponert av den nyvalgte president. Dersom det stemmer at Trump er villig til å benytte både Obama og tidligere president Clinton som rådgivere, så tyder ikke det på at Trump har særlig stor tillit til egne evner i sitt nye embete. Hvorfor skulle han ellers valgt å ta i mot råd fra tidligere presidenter fra opposisjonen? Det blir som om Erna skulle spurt Jagland til råds..

Hvorfor skulle han ha noen som helst evner til et slikt embete? Mannen har drevet forretninger i en mannsalder. Det er vesentlig forskjell på å drive virksomhet der man til syvende og sist personlig tjener eller taper på utfallet av beslutninger som fattes. Noe helt annet er å drive utenrikspolitikk i midtøsten, en statsmannskunst der ingen noen sinne vil kunne se at beslutninger som fattes gir enten mer eller mindre penger i statskassa, eller på noen måte tjener USAs interesser direkte. Og så har vi selvsagt temaet innenrikspolitikk med temaet sosialt sikkerhetsnett. Dette temaet er meget lite populært i USA, deres politikk ligger mange sjumilssteg til høyre for den politikk vi er vant med her i Skandinavia. Like fullt, det finnes et sikkerhetsnett som er finansiert av staten, noe som i mange næringsvirksomheter ikke finnes, og i den grad det finnes, så handler det om forsikring og å reduksjon av skader på mennesker, fremfor å finansiere livsopphold til langtidssyke eller andre grupper som vi i vårt samfunn regner som trengende og kvalifisert for fellesskapets støtte og hjelp.

Det eneste vi kan si om Donald Trump, er at han etter å ha ledet virksomheter i mange år er vant med at folk rundt ham har egne agendaer, egne små politiske spill som han må gjennomskue og utnytte for å få gjennomført de sakene han selv ønsker å få gjennomført. Han har lang erfaring i å velge støttespillere som kan hjelpe ham i nå hans egne mål, og han har erfaring i å bytte ut disse menneskene dersom de ikke passer i hans plan og dens utvikling.

Vil han være positiv eller negativ for USA og verden? Det er det ingen som i dag kan si noe som helst fornuftig om. Mange uttaler seg som om de har greie på sakene, men i bunn og grunn, så driver de lotterivirksomhet der de kan komme til å fremstå som eksperter i framtiden dersom de gjetter riktig, og så er det ingen som husker dem om de gjetter feil. Vi får vente og se, og så må vi håpe at våre politikere gjør det samme og agerer på de tegn og signaler som kommer om hvordan vi bør prioritere i vår utenriks og sikkerhetspolitikk. Denne er meget tett knyttet til USA, så de føringer Trump kommer med vil ha store konsekvenser for våre kommende statsbudsjetter og sikkerhetspolitikk.

Share

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.